ביטחון תזונתי מקומי בנוף הגלובלי: אתגרים והשלכות

בטחון מזון הוא כבר מזמן לא רק סיסמא. המגמה העולמית מראה כי מדינות שמות דגש הולך וגובר על חיזוק החוסן הלאומי ודאגה לרווחת האזרחים בייצור מקומי של חומרי גלם חקלאיים. עד 2020, המגמה הזאת היתה בולטת בדגש על מדינות מתפתחות, אך מאז הקורונה ששינתה את הסדר העולמי כפי שהכרנו אותו עד אז, ברור לכל שעל כל מדינה להבין שאומנם היא מתנהלת בסחר גלובלי, אך מחויבת לביטחון מזון מקומי לאזרחיה.

בהקשר הרלוונטי לימים אלו ממש, מאז מתקפת הטרור הרצחנית בישראל ב-7 לאוקטובר, המדינה נמצאת במצב חירום. מיליוני תושבים נמצאים סמוך למרחבים מוגנים מחשש לטילים וטרור המכים בעורף האוכלוסייה המקומית כמידי יום. רפתות רבות ולולים נפגעו, רפתנים, לולנים וחקלאים רבים מצאו את מותם הטראגי או נחטפו ע"י טרוריסטים חמושים. בימים כאלו החוסן של המדינה נמדד מחד ביכולת שלה להגן על עצמה בעזרת כוח צבאי, לצד חוסן של העורף האזרחי – דאגה לביטחון המזון של האוכלוסייה. כיום הגיבורים השקטים של המלחמה הם החקלאים הממשיכים במלאכת הגידול והדאגה לעורף. אותם מגדלים למעשה עובדים תחת אש אם זה בלול, באסם או בשטח הפתוח עם טרקטור או קומביין. עשרות לולי פטם ומטילות נפגעו או נשרפו כליל, דונמים של שטח חקלאי לגידול נותר מפויח והרוס. אך לצד המראות האלו, החקלאים נמצאים בשטח, ומסכנים את חייהם על מנת למנוע מחסור עד כמה שניתן.

בזמנים קשים אלה, עולה מראה מרהיב של אחדות וסולידריות. סמל אריאל לנדאו, המוצב בקיבוץ בדרום, מדבר על החוסן והאחווה הזו. "כיף לראות כאן אזרחים שבאים להתנדב, זה באמת מלח הארץ. בשביל זה אנחנו נלחמים", אמר סמל לנדאו. "התחושה טובה. אנחנו כאן כדי להגן על עוטף עזה, בין אם זה ברפת או במטעים, וכמובן על הגדר ובקיבוץ. אגב, יש פה גם יתרונות, אני שותה חלב טרי כל יום."1
הגיבורים הבלתי ידועים בזמנים מאתגרים אלה הם החקלאים שלמרות הסכנות ממשיכים בעבודתם החיונית. מסירותם מונעת מחסור פוטנציאלי וממחישה את המהות הבסיסית של ביטחון תזונתי במצבי משבר. מקרים כאלה מדגישים את החשיבות העליונה של ביטחון תזונתי. בין אם הם מתמודדים עם קונפליקטים, אסונות סביבתיים או אתגרים בלתי צפויים אחרים, הכרחי לאומות להיות עצמאיות ולהבטיח את רווחת האוכלוסייה שלהן.